Mossels St. Sjaak (1p)

Eerst de MEP (mise en place) uiteraard. Het duurt niet lang om ze te bereiden dus zorg ervoor dat je in 1 ruk door kan.

Mossel altijd even goed wassen en zorgen dat de kapotte er tussenuit zijn. Koop je ze namelijk per "baal" dan kunnen er een aantal kapot gaan met het vervoeren. Deze mossels zijn dan reeds overleden en dus vanzelfsprekend niet meer vers... Nu heb je met hangcultuur mossels al een vrij schone mossel te pakken ipv de bodemcultuur mossel. Vervolgens de knoflook snijden. Deze mag best grof. Zo ook de rozemarijn en de peterselie. Zorg dat je pepermolen gevuld is want er is niets vervelender dan dat je op het moment van peperen zit met een lege molen!!

Bereidingswijze:

Laat de wok goed heet worden met een vloeibare boter of olie. Vuur omlaag (als je wat in een pan doet altijd vuur laag anders kun je jezelf blesseren vanwege misschien wel een steekvlam of hete spetters) en de mosselen erin. We doen meteen de knoflook en de rozemarijn erbij. Rozemarijn is een hard kruid waardoor je het prima mee kan bakken.

Door de hitte gaan de mossels openstaan. Dit is het moment om het eens om te gooien want dan krijgen de mossels die onder liggen ook de kans om open te gaan. Ook op dit moment draaien we er verse peper overheen. Door het omhusselen komt de peper overal te zitten. Geen zout! De mossel komt uit het zoute water en zodoende zit er een zoute smaak van zichzelf aan.

Nu staan alle mossels open. Het vocht uit de mossels loopt eruit en begint onderin de wok te borrelen. Dit is als het ware de saus. Nu willen we de saus wat dikker maken en wat voller van smaak zodat hij blijft plakken aan de zeevruchten. We monteren als het ware het vocht uit de mossels. We laten het geheel lekker inkoken totdat er bijna niets over is en husselen nog eenmaal goed. De peterselie erin strooien zodat de knoflook een beetje gecompenseerd wordt.

Schud de pan leeg op een bord en smullen maar.

Heuvelring 118, 5038CL Tilburg • 013 - 590 62 68 • info@stsjaak.nl

Ingrediënten

1 kilo mossels
1 mooie tak rozemarijn
2 tenen knoflook
1 goede pluk krulpeterselie
Verse peper
Mooie klont roomboter